Wat is een pellet kachel?

Een pellet kachel is een modernere versie van de klassieke houtkachel. Bij het gebruik van een pellet kachel is er fysieke verbranding in de ruimte die u wilt verwarmen, meestal de woonkamer. Met een afvoerpijp of schoorsteen worden rookgassen en fijnstof afgevoerd naar buiten.

Het grootste verschil tussen een pellet kachel en een houtkachel is de brandstof. In plaats van hout, verbrandt je pellets. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels die er uit zien als konijnenvoer. Pellet kachel korrels hebben een schonere verbranding dan aardgas, geven meer warmte per kg en stoot minder fijnstof uit dan hout.

Hoe werkt een pellet kachel op CV?

Normaal gesproken wordt de pelletkachel gekozen om 1 ruimte te verwarmen, maar er zijn opties om je gehele huis te verwarmen met een pelletkachel-cv of pelletketel die in een bijruimte staat en bijna geen warmte afgeeft.  

Een automatisch systeem brengt de pellets van de voorraadbak naar de vuurplaats in de pellet kachel. De pellets worden automatisch ontstoken door een gloeipen. De kachel verwarmt het ‘proceswater’, dat is het water in de radiatoren van de cv. Het is handig om een buffervat in het systeem op te nemen, hiermee kan ook warm tapwater gemaakt worden. Het pellets reservoir moet regelmatig bijgevuld worden en de kachel/ketel gereinigd.