Thuisaccu of thuisbatterij 

Aan uw zonnepanelen kunt u een thuisaccu of thuisbatterij koppelen. Dit is een grote accu of batterij waarmee u te veel opgewekte zonnestroom kunt opslaan om op een later moment te gebruiken. 

Het formaat en gewicht van deze thuisaccu’s of thuisbatterijen zijn vergelijkbaar het dat van een cv-ketel. Deze thuisaccu of thuisbatterij krijgt een vaste plek aan de muur in bijvoorbeeld uw kelder, carport of schuur. 

De Tesla Powerwall is misscien wel de bekendste thuisaccu of thuisbatterij. Er zijn veel andere aanbieders op de markt actief zoals, Samsung, Enphase, SolarWatt, Varta, SMA, Iron Edison, JML en Mercedes. 

Sommige thuisaccu’s komen met een geïntegreerde omvormer, deze thuisaccu kunt u dus het beste meteen aanschaffen wanneer u de zonnepanelen installeert. Er bestaan ook thuisaccu’s of thuisbatterijen die u kunt aansluiten op een al aanwezige omvormer. 

De introductie van accu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens en bedrijven die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energie aanbieders. 

De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron niet genoeg energie opwekt. Op deze manier wordt het zelf opwekken van stroom door middel van zonnepanelen nog aantrekkelijker gemaakt. 

Wanneer u gebruik maakt van een thuisaccu of thuisbatterij vervalt de mogelijkheid om gebruikt te maken van de salderingsregeling.