Panelen

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke, duurzame investering. De terugverdientijd is tegenwoordig kort, uw energiekosten gaan flink omlaag en het draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Belangrijk voor de toekomst van de aarde, maar zeker ook aantrekkelijk voor uw energierekening!

Zo werken zonnepanelen

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat, met behulp van fotovoltaïsche cellen in het paneel, een deel van de fotonen uit het zonlicht omzet in elektriciteit.

Zonnepanelen bestaan uit twee lagen. Als de zon op het paneel schijnt, wordt er tussen deze twee lagen elektrische stroom opgewekt. Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. De meeste panelen die vandaag de dag geproduceerd worden, bevatten 60 zonnecellen. Elke zonnecel heeft een vermogen van ca. 5 Wattpiek (Wp), afhankelijk van het fabrikaat, de gebruikte technologie en de kwaliteit van de zonnecel. Een standaard zonnepaneel komt daarmee uit op een vermogen dat varieert tussen de 270 en 300 Wp. Met behulp van een omvormer kunt u de stroom die uw panelen genereren meteen gebruiken. De omvormer zorgt er voor dat de gelijkstroom van de panelen wordt omgezet naar de wisselstroom die u nodig heeft voor uw huishoudelijke apparaten.

Salderen

Wordt er op een zonnige dag door uw panelen meer stroom opgewekt dan u op die dag kunt gebruiken, dan wordt het teveel aan stroom teruggegeven aan het elektriciteitsnet. De stroom die u teruglevert aan het net wordt verrekend met de stroom die u verbruikt op momenten dat uw zonnepanelen minder stroom genereren dan u nodig heeft. Dit heet salderen. Wilt u geen gebruik maken van de salderingsregeling, dan kunt u kiezen voor een thuisaccu of thuisbatterij.